REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Co o pożarnictwie wiedzą uczniowie?

Jaki czynnik roboczy powoduje działanie rozpieraczy i nożyc firmy LUKAS? Co oznacza symbol SH-18? Gdzie w Polsce znajdują się relikwie św. Floriana? Na te i szereg innych pytań musieli odpowiedzieć uczestnicy tegorocznych powiatowych eliminacji do XXXVII Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież Zapobiega Pożarom”. Jak co roku zwycięzcy gminnych etapów z terenu całego powiatu spotkali się w Starostwie Powiatowym z Zgierzu – siedzibie jednego ze sponsorów turnieju, żeby powalczyć o cenne nagrody i możliwość przejścia do finału wojewódzkiego. W turnieju, który ma popularyzować wśród młodzieży zasady postępowania na wypadek pożaru, posługiwania się podręcznym sprzętem gaśniczym i organizacji ochrony przeciwpożarowej, wzięło udział ponad stu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. Osiemnastu najlepszych wzięło udział w eliminacjach powiatowych, gdzie musieli wykazać się wiedzą na teście ustnym i pisemnym.

Po kilkugodzinnych zmaganiach jury, w którego składzie znaleźli się strażacy ze zgierskiej komendy powiatowej, przedstawiciele OSP oraz Lasów Państwowych, wybrało zwycięzców. W kategorii szkół podstawowych wygrał Kacper Górski z Zespołu Szkół W Grotnikach, wśród gimnazjalistów najlepsza okazała się Katarzyna Pabjan z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Głownie, a w najstarszej grupie zwyciężył Kamil Grabarczyk z I LO w Ozorkowie. – Od pięciu lat startuję w turnieju, raz udało mi się dotrzeć do eliminacji wojewódzkich – mówi zwyciężczyni Kasia Pabjan. – Turniejem zainteresował mnie wujek strażak, ale tę tematykę traktuję jako przydatne hobby. Warto wiedzieć co robić w razie zagrożenia pożarem, albo jak go uniknąć.

 

Inne

Ciekawe artykuły

W czym pomoże dobry adwokat?

W profesjonalnej kancelarii adwokackiej możemy uzyskać rzetelną poradę prawną czy rozwiązać różnego rodzaju problemy z prawem. Doświadczony adwokat zawsze indywidualnie podchodzi do każdego klienta, dlatego

Jakie są rodzaje noży masarskich?

Noże są niezbędnym wyposażeniem w każdej kuchni. Aby obróbka żywności, zwłaszcza mięsa mogła być wykonywana w sposób komfortowy i bezpieczny, powinniśmy posiadać najwyższej jakości sprzęt.