O tym, że przyszli kucharze z Zespołu Szkół nr 1 w Zgierzu świetnie gotują, można było przekonać się m.in. podczas Powiatowych Obchodów Dnia Samorządowca, podczas których uczniowie odpowiedzialni byli za stronę kulinarną uroczystości. Nie spoczywają oni jednak na laurach i dokształcają się dalej, bo już w najbliższą środę – 13 czerwca, wezmą udział w zajęciach z cyklu „Dzień z Podravką”. – Adresatami programu są szkoły gastronomiczne z terenu całego kraju, zależy nam jednak na dotarciu do mniejszych ośrodków mających trudniejszy dostęp do nowości – mówi Aleksandra Ciszewska, koordynator projektu.
Celem warsztatów jest zwiększenie praktycznej wiedzy młodych adeptów sztuki kulinarnej na temat zdrowego odżywiania. Ponieważ projekt został opracowany na bazie konsultacji z dietetykami oraz przedstawicielami branży spożywczej i gastronomicznej uczniowie poznają także tajniki tworzenia zbilansowanych diet, nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowywania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach.