REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Ramen i co musisz o nim wiedzieć (artykuł sponsorowany)

Czym jest ramen? To potrawa, która zaraz po sushi, staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Ramen dla kuchni japońskiej jest bardzo charakterystyczny. Jeśli mielibyśmy go porównać do czegokolwiek, co jest nam, Polakom znane, to z całą pewnością mógłby być to rosół. Ramen jednak nieco różni się od naszego polskiego rosołu – nie tylko jeśli chodzi o smak.

Przede wszystkim – bulion

Podstawą, jeśli chodzi o przygotowanie dobrego ramenu, jest stworzenie odpowiedniej jakości bulionu. Musimy jednak wiedzieć, że wcale nie tak łatwo jest taki wywar przyrządzić. Oczywiście bazowym składnikiem, będzie tutaj dobre mięso – nie ma znaczenia, czy to będzie wieprzowina czy drób. Mięso musi się porządnie ugotować, tak, aby wywar miał odpowiedni smak. Zwykle trwa to około kilku godzin. Potem dodajemy warzywa i bardzo często – japońskie grzyby. Wówczas nasz wywar zaczyna mieć dokładnie taki smak jak powinien, choć to nie wszystko, co musimy w tej kwestii zrobić.

Po drugie – dodatki

Bazą, jeśli chodzi o przygotowanie ramenu, jest pasta miso. To właśnie ją dodaje się do bulionu i w dużej mierze, to właśnie ona odpowiada za właściwy smak naszego wywaru. Oczywiście dodaje się do niego też sos sojowy, czy sos rybny. Składniki te, bardzo dobrze się ze sobą komponują. Warto też zaznaczyć, że w odróżnieniu od naszego polskiego rosołu, w ramenie są najczęściej jajka. Nie są to jednak jajka, które li i jedynie ugotowano na pół – twardo. Są one dodatkowo zaprawiane sosem sojowym i właśnie dzięki temu zabiegowi, zyskują one odpowiedni smak. Oprócz jajek, dodatkami do ramenu są wodorosty, kiełki soi czy bambusa.

Nie każdy jednak jest w stanie przygotować samodzielnie dobry ramen. To sztuka, która wymaga od nas odpowiedniej wiedzy i doświadczenia w gotowaniu tej potrawy. Z pewnością na stronie http://sushicorner.pl/ będziecie mogli znaleźć więcej informacji na temat tej tradycyjnej, japońskiej zupy. Bez większego problemu, będziecie mogli ją też zamówić i spróbować, jak faktycznie powinien smakować tradycyjny, japoński ramen.

Inne

Ciekawe artykuły