REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Stokrotki do zupy i do wanny!

Stokrotki okazują się być bardzo odżywczym i regenerującym składnikiem diety. Zawierają m.in. chlorofil, witaminy, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Z tego względu mogą być z powodzeniem stosowane w kuchni jako dodatki czy w łazience, jako składnik kąpieli. Oczywiście pod jednym warunkiem – muszą rosnąć daleko od szosy oraz innych zanieczyszczeń. 

Warto pomyśleć również o kosmetykach z wyciągiem ze stokrotek. Pomagają likwidować trądzik, mają działanie bakteriobójcze i antygrzybiczne.
 
Syrop ze stokrotek:
Z kwiatów można przygotować syrop dodawany do herbaty w przypadku przeziębienia.
Potrzebujemy: 250 g kwiatów stokrotki, pół cytryny, 40 g cukru, 3-4 szklanki wody. Kwiaty należy sparzyć wrzątkiem, dodajemy cytrynę ze skórką i tak pozostawiamy aż do następnego dnia. Gdy stokrotki puszczą sok , odcedzamy kwiatki przez płótno lub gazę, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu kiedy syrop zgęstnieje. 
 
Przepis na kąpiel w stokrotkach:
Zestaw ziół oraz kwiatów – stokrotki, krwawnik, szałwia, babka lancetowata, kwiaty nagietka wrzucamy do garnka z wodą. Całość podgrzewamy na ogniu około 2 min. Odcedzamy rośliny a wywar wlewamy do wanny z wodą o temperaturze 38°C. Kąpiel powinna trwać około 20 minut. Ma działanie oczyszczające, odtruwające i relaksujące. 
 
Napar ze stokrotek:
15 gram stokrotek zalewamy wrzącą wodą. Po 10 minutach odcedzamy kwiatki. Napar o odpowiedniej temperaturze możemy zastosować zewnętrznie na rany, stłuczenia, oparzenia i odmrożenia. Można również stosować do płukania gardła. 
 

 

Inne

Ciekawe artykuły