REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Jakie są rodzaje noży masarskich?

Noże są niezbędnym wyposażeniem w każdej kuchni. Aby obróbka żywności, zwłaszcza mięsa mogła być wykonywana w sposób komfortowy i bezpieczny, powinniśmy posiadać najwyższej jakości sprzęt. Podpowiadamy, jakie są rodzaje noży do mięs oraz jakie powinny posiadać cechy.

Jakie cechy powinny posiadać dobre noże masarskie?

Noże masarskie to nie tylko podstawowe wyposażenie w masarni. Są również wykorzystywane podczas obróbki mięsa w domu. Aby nóż spełniał swoje funkcje, powinien posiadać trzy podstawowe cechy: – bezpieczeństwo – antypoślizgowy, gumowy uchwyt, odpowiednio wytrawiony, zapobiega wyślizgiwaniu się noża z ręki, chroni przed okaleczeniem; – trwałość – wykonanie z najwyższej jakości stali, hartowanej na zimno i odpornej na wysokie temperatury. Ostrze nie ulega złamaniu lub ukruszeniu; – wygoda – uchwyty ze żłobieniami, zapewniające pewny chwyt. Noże masarskie oferuje Centrum Higieny na stronie internetowej https://www.centrumhigieny.pl/. Bogaty asortyment sklepu umożliwia wyposażenie zarówno zakładu masarskiego, jak i miłośników domowych wyrobów. Centrum Higieny oprócz noży masarskich posiada inne sprzęty niezbędne do produkcji wędlin. Odznaka Rzetelnej Firmy oraz pozytywne opinie, są gwarancją wysokiej jakości i zadowolenia klientów.

Jaki nóż masarski wybrać?

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów noży masarskich, które różnią się między sobą nie tylko długością i szerokością ostrza, ale przede wszystkim funkcją: – nóż trybownik – podstawowy nóż do pracy przy obróbce mięsa. Czubek ostrza skierowany jest do góry, zapewniając większą precyzję w krojeniu; – nóż do filetowania – posiada cienkie, giętkie i profilowane ostrze. Elastyczność noża pozwala precyzyjnie oddzielić mięso od kości; – nóż do plastrowania – ma za zadanie poporcjować mięso. Posiada długie, proste ostrze o lekko zaokrąglonym końcu; – nóż do skórowania – precyzyjnie oddziela mięso od skóry, kości oraz ścięgien. Podobnie jak nóż do plastrowania posiada lekko zaokrągloną końcówkę ostrza; – nóż do warzyw – wbrew nazwie, przydaje się nie tylko do obierania i krojenia jarzyn, ale również do usuwania ścięgien i tłuszczu z mięsa. Mały rozmiar oraz krótkie i zakrzywione ostrze, zapewniają precyzję w działaniu. Bez względu na to, jakie noże masarskie wybierzemy, powinniśmy sięgać po narzędzia wysokiej jakości, wykonane przez profesjonalistów z branży. Sprzęt powinien być przede wszystkim ostry, tak aby nie trzeba było wkładać siły w krojenie. Dodatkowo rękojeść noża powinna być odpowiednio wyprofilowana, w celu zmniejszenia ryzyka wyślizgnięcia się ostrza. Noże dla każdego miłośnika wyrobów masarskich, jak i przedsiębiorców oferuje Centrum Higieny, w sklepie internetowym https://www.centrumhigieny.pl/.

Jakie zalety posiadają noże masarskie?

Noże masarskie wbrew swojej nazwie, nie są przeznaczone jedynie dla właścicieli rzeźni i masarni. Sprawdzają się również w domowym zaciszu. Noże masarskie ze sklepu internetowego Centrum Higieny, są niezwykle funkcjonalne. Wykonane z trwałych materiałów, są odporne na rdzę i ścieranie. Sklep oferuje szeroką paletę kolorystyczną rękojeści noży masarskich. Ostrza pochodzą od sprawdzonych producentów, dzięki czemu są nie tylko solidne, ale również doskonale wyważone, dzięki czemu nie obciążają nadgarstków w trakcie pracy.
Inne

Ciekawe artykuły