REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Międzynarodowe gotowanie uczniów "Cezaka"

W czasie ferii zimowych uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. J.S. Cezaka w Zgierzu uczestniczyli w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym „Varenie bez hranic” (Gotowanie bez granic), którego organizatorem była Stredná odborna škola w Kiežmarku na Słowacji. Zgierz reprezentowali uczniowie technikum organizacji usług gastronomicznych: Daria Kurek, Łukasz Słowiński oraz Bartłomiej Jatczak. Młodzi kucharze, pod czujnym okiem opiekunów: Violetty Pietrzykowskiej, Andrzeja Pawłowskiego, popisali się umiejętnościami w przygotowaniu dania z wieprzowiny oraz zaprezentowali pokaz multimedialny „Szkoła w regionie”. Wszystkie koszty związane z konkursem (zakup surowców niezbędnych do wykonania zadania konkursowego i transport) pokryte zostały z funduszu Starostwa Powiatowego w Zgierzu.

 – Pomimo, że uczniowie zajęli czwarte miejsce, to uznajemy to za spory sukces, ponieważ był to ich pierwszy konkurs międzynarodowy – mówi Violetta Piotrzykowska. – Młodzi kucharze stanęli na wysokości zadania, nie tylko od strony gastronomicznej, ale także wykazali się wysoką kulturą osobistą i umiejętnością autoprezentacji

Inne

Ciekawe artykuły

Jak działa reduktor ciśnienia pary?

Para wodna to jedno z najczęściej stosowanych mediów w systemach przemysłowych – szczególnie w instalacjach grzewczych. Jest stosunkowo łatwa do wytworzenia, dobrze się transportuje, a