REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Zdrowie to nie moda, ale styl życia

W Liceum Ogólnokształcącym im. S. Żeromskiego w Ozorkowie odbył się dzisiaj Festyn Zdrowia, którego głównym inicjatorem był „Szkolny Zespół Witaminalni” działający pod kierunkiem nauczycielki chemii z ozorkowskiego LO – Urszuli Żłobińskiej. W program festynu wpisane zostały: wykłady, pokazy filmowe, zwiedzanie stoisk Kół Gospodyń Wiejskich, degustacja zdrowej żywności, występ kapeli ludowej „Parzęczewiacy”, gry i zabawy sportowe, pokazy karate, zumby i aerobiku, czy konsultacje z dietetykiem.

Wykład inaugurujący festyn „Moc witamin od natury, czyli o zdrowym żywieniu” wygłosiły Joanna Łaszkiewicz i Anna Cegiełko. – Prowadzenie zdrowego trybu życia stało się w ostatnim czasie bardzo modne – mówiła pani Joanna rozpoczynając wykład. – Wiele osób próbuje zmieniać swoje nawyki podążając za celebrytami. Zanim się jednak przystąpi do wprowadzania jakiejkolwiek diety, warto zapoznać się z pewnymi zasadami. 

Warto więc czytać etykiety, wybierać produkty jak najmniej przetworzone, z krótką datą ważności, pochodzące z małych upraw i hodowli. W sklepach większość produktów zawiera mało dobrych składników, a dużo chemicznych „wypełniaczy”. – Jedzmy zatem ze świadomością, jaki wpływ ma odżywianie na nasze zdrowie – podsumowała Joanna Łaszkiewicz. 

Z pokazu filmowego pt. „Jaskiniowiec w mojej skórze”, pochodzącego z cyklu „Śmietnik w mojej głowie”, można było dowiedzieć się, że chociaż żyjemy w nowoczesnym świecie, to nasze organizmy w toku ewolucji nie zdążyły przystosować się jeszcze do dzisiejszego trybu życia i odżywiania. Nasi przodkowie odżywiali się bardzo zdrowo, nie było spulchniaczy emulgatorów i tych wszystkich E… Poza tym musieli ciągle zdobywać pożywienie, więc od świtu do zmierzchu biegali po lesie i polowali. Taki całodzienny fitness sprawiał, że tkanka tłuszczowa u jaskiniowców nie miała szansy się odłożyć. Nic zatem dziwnego, że ukryty w nas jaskiniowiec, faszerowany tłuszczem, chemią, mało aktywny, wpadł we własna pułapkę. 

W kolejnej prezentacji „Zalety Kuchni Roślinnej – dlaczego warto zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego?” Dominika Czapska i Kaludyna Andrijewska zachęcały do zapoznania się z wegańskim stylem życia. – Rezygnujemy z produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ jeśli przyjrzymy się warunkom i sposobom ich hodowli, zobaczymy jak są one faszerowane antybiotykami i hormonami – przekonywały weganki. – To spożywanie tych produktów w dużej mierze przyczynia się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych.

Inne

Ciekawe artykuły

Trendy w projektowaniu wnętrz na 2025 rok

Od dłuższego czasu w projektowaniu wnętrz utrzymuje się wiele trendów, takich jak zamiłowanie do minimalizmu, jasnych kolorów czy naturalności. Zdarzają się jednak też takie, które