REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Zgierskie przysmaki smakowały wybornie

Bardzo dużą popularnością podczas Dożynek Wojewódzkich w Wieluniu (21.08.2011 r.) cieszyły się dania przygotowane przez gospodynie z terenu powiatu zgierskiego. Wyjątkowy smak zgierskich potraw docenił również Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień oraz Telewizja Polska.

Podczas dożynek skosztować można było kluski rosanowskie, kapustę „bidę”, miód z mleczy, grochówkę znad Czerniawki oraz wiele innych przysmaków kuchni regionalnej. Wszystkie z przygotowywanych na tą okazję dań posiadały certyfikaty potwierdzające ich „zgierskie” pochodzenie, a niektóre z potraw zostały wcześniej docenione i nagrodzone w konkursach.

Powiat zgierski kulinarnie reprezentowały pnie z Kół Gospodyń Wiejskich z Proboszczewic, Rosanowa, Szczawina Dużego i Łagiewnik. Ich wyroby szczególnie chwalono za dawny smak wyjątkowy smak.
 

Inne

Ciekawe artykuły