REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Zimowy poradnik dla kierowcy

 Dobry kierowca to taki który poradzi sobie w każdych warunkach, nawet w tych najbardziej wymagających do których należą: śnieg, lód i breja pośniegowa. Istnieje kilka ważnych zasad bezpiecznej jazdy zimą.

Trzeba uważać na breję pośniegową, która wygląda bardzo niepozornie, ponieważ często pod jej pokrywą kryję się lód. Warto co jakiś czas (patrząc wcześniej w lusterko) delikatnie przyhamować by sprawdzić jej stan. 

Musimy pamiętać też o zachowaniu należytej odległości miedzy autami. Zimowa, oblodzona nawierzchnia potrafi być bezlitosna nawet dla aut wyposażonych w system ABS. Skuteczność hamowania bywa w takich warunkach zerowa. Duży odstęp pozwala zmienić tor jazdy, kiedy szukamy lepszej przyczepności lub miejsca, na które można wjechać, zamiast uderzyć w tył poprzedzającego nas pojazdu. 
 
Należy zachować szczególną ostrożność również podczas wyprzedzania. Ważne aby wszystkie manewry, zmiana pasa ruchu i powrót na dotychczas zajmowaną część jezdni były wykonywane spokojnie. W przeciwnym razie grozi nam postawienie pojazdu bokiem lub jego obrócenie…
 
Należy również delikatnie obchodzić się z pedałem gazu. Mocne wciśnięcie lub gwałtowne odjęcie nogi z gazu powoduje uślizg auta. Przy gwałtownym przyspieszaniu pojazd zaczyna się przesuwać skośnie i może znaleźć się poza jezdnią, a w mieście np. uderzyć w stojące obok auto. Do kilku takich kolizji zdążyło już dojść na zimowych ulicach naszego miasta.
 
O wiele większe zagrożenie dla kierowcy stwarza ubity śnieg niż świeży śnieg,o czym wielu kierowców zapomina. Zwolnić trzeba wówczas, gdy śnieg jest już ubity i tworzy bardzo śliską, czasami nawet lodową taflę. Wtedy nawet prędkość rzędu 20 km/h może być za duża. 
 

 

Inne

Ciekawe artykuły

W czym pomoże dobry adwokat?

W profesjonalnej kancelarii adwokackiej możemy uzyskać rzetelną poradę prawną czy rozwiązać różnego rodzaju problemy z prawem. Doświadczony adwokat zawsze indywidualnie podchodzi do każdego klienta, dlatego

Jakie są rodzaje noży masarskich?

Noże są niezbędnym wyposażeniem w każdej kuchni. Aby obróbka żywności, zwłaszcza mięsa mogła być wykonywana w sposób komfortowy i bezpieczny, powinniśmy posiadać najwyższej jakości sprzęt.