REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Gotowanie bez granic

Na przełomie marca i kwietnia br. uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 w Zgierzu uczestniczyli w kolejnej edycji Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego: „Varenie bez hranic”. Tym razem organizatorem była Středni odborná škola a Středni odporné učiliště w Polička w Czechach. W konkursowych szrankach stanęło sześć drużyn: dwie ze Słowacji, jedna z Czech, jedna z Łotwy i dwie z Polski. „Cezaka” reprezentowali uczniowie II klasy technikum żywienia i organizacji usług gastronomicznych: Ewelina Siech, Dawid Jęckowski, prezentujący swoje umiejętności w gotowaniu i Emilia Przybylska, która zajęła się promocją naszego regionu.

Zadaniem zespołów było przygotowanie dania głównego z wybranych przez siebie produktów w czasie 50 minut. Uczestnicy konkursu pracowali na scenie teatru „Tylův dům” oceniani przez trzyosobowe jury i podziwiani przez licznie zgromadzoną tam widownię. Zgierski zespół przygotował danie główne z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej w zielonej panierce, polenty z kaszy kukurydzianej, pomidorków koktajlowych na atramencie z kałamarnicy. Emilia Siech przygotowała stanowisko promujące region i szkołę, wraz z prezentacją „Szkoła w regionie”.

Smak potrawy, jej przygotowanie i estetykę podania w wykonaniu uczniów „Cezaka” jury oceniło wysoko. Młodzież zajęła III miejsce. – Umiejętności gastronomiczne na wysokim poziomie, profesjonalizm oraz wysoka kultura osobista naszych uczniów, zwróciła uwagę zarówno jury jak i innych uczestników konkursu – mówi Violetta Pietrzykowska, opiekunka grupy. – Rzeczą nie do przecenienia była wspólna wymiana doświadczeń poprzez poznanie tradycyjnych kuchni innych narodów oraz umiejętnie dostosowywanie ich do nowoczesności – dodaje.

Wszystkie koszty związane z konkursem (zakup surowców niezbędnych do przygotowania do konkursu i wykonania zadania konkursowego oraz transport) zostały ufundowane przez Powiat Zgierski.

Inne

Ciekawe artykuły