REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Usuwają ostatnie mogilniki w województwie łódzkim

W trosce o zdrowie mieszkańców i środowisko naszego województwa Urząd Marszałkowski w Łodzi przystąpił do realizacji drugiego etapu likwidowania mogilników, również tych w pobliżu Zgierza. W ciągu następnych kilkunastu tygodni zostanie usuniętych kolejnych 7 z nich. Prace polegać będą na wydobyciu i unieszkodliwieniu przeterminowanych środków ochrony roślin, zanieczyszczonej pestycydami ziemi i gruzu oraz rekultywacji terenu zlokalizowanych w miejscowościach: Modlna (powiat zgierski), Dobków (powiat łaski), Pawłówek (powiat pabianicki), Kazimierzew i Księża Wólka (powiat poddębicki), Jadwinówka i Ładzice (powiat radomszczański).

Mogilniki (nazwa umowna) są to miejsca, w których w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, deponowano przeterminowane środki ochrony roślin (np. w studniach zakopanych w ziemi, w bunkrach). Po wydobyciu tych szkodliwych substancji zostaną one unieszkodliwione w spalarni odpadów niebezpiecznych. Zajmie się tym, wyłoniona w przetargu firma SEGI-AT Sp. z o.o. z Warszawy. Koszt akcji szacowany jest na ponad 2 miliony złotych. Środki finansowe zostały pozyskane z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi.

Pierwszy etap zakończył się w listopadzie zeszłego roku. Zlikwidowano wówczas 7 mogilników znajdujących się w miejscowościach: Sierzchów I, Sierzchów II (powiat skierniewicki), Bogumiłów (powiat sieradzki), Chorzyna (powiat wieluński), Czerniewice (powiat tomaszowski), Sulmierzyce (powiat pajęczański), Przerąb/Wola Przerębska (powiat radomszczański).
 

Inne

Ciekawe artykuły

W czym pomoże dobry adwokat?

W profesjonalnej kancelarii adwokackiej możemy uzyskać rzetelną poradę prawną czy rozwiązać różnego rodzaju problemy z prawem. Doświadczony adwokat zawsze indywidualnie podchodzi do każdego klienta, dlatego

Jakie są rodzaje noży masarskich?

Noże są niezbędnym wyposażeniem w każdej kuchni. Aby obróbka żywności, zwłaszcza mięsa mogła być wykonywana w sposób komfortowy i bezpieczny, powinniśmy posiadać najwyższej jakości sprzęt.