W minioną sobotę w królewskim mieście Łęczycy odbyła się pierwsza edycja tegorocznego Mixera Regionalnego – Łódzkie 2014. – Ta impreza daje możliwość na pokazywanie łódzkiego z jak najlepszej strony, w Łęczycy chwalimy się historią, folklorem, rzemiosłami, ale pokazujemy też jak się łódzkie zmienia – mówił Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego.
W ramach Mixera na mieszkańców i przyjezdnych czekała moc atrakcji. Ogromnym zainteresowaniem cieszył się Festiwal Myślenia Projektowego, podczas którego można było zobaczyć jak powstaje sztuczna krew, dotknąć suchego lodu i zrozumieć najważniejsze zjawiska fizyczne. Najmłodsi mogli sprawdzić się w roli budowlańców i wziąć udział w warsztatach budownictwa, przejechać się mini-autami w miasteczku ruchu drogowego czy obejrzeć pokazy cyrkowe. Mixer był także okazją do odsłonięcia muralu z okazji 95-lecia woj. łódzkiego, którego wykonaniem zajęła się Formacja Urban Forms. – Dzisiejszy dzień jest też wyjątkowy z tego powodu, że obchodzimy 95 lat województwa łódzkiego – mówił marszałek. – 2 sierpnia 1919 roku zostało ogłoszone utworzenie naszego województwa, które zaczęło wówczas funkcjonować w podobnych granicach do dzisiejszych. 95 lat i Mixer to okazja, aby pomyśleć o integracji tego regionu, aby zdać sobie sprawę, z kim to województwo łódzkiego tworzymy i jak ono wygląda, czym jest bogate, co trzeba jeszcze zmienić.
Podczas imprezy nie mogło zabraknąć średniowiecznych akcentów: Bractwo Św. Jerzego pokazało obóz łuczników i artylerii burgundzkiej, zespół "Tryzna" uczył mieszkańców i turystów średniowiecznych tańców. Ale nie tylko Łęczyca była chętnie odwiedzanym miejscem. Turyści wypiekali chleb, tłoczyli olej i przesuwali wiatrak w podmiejskim skansenie w Kwiatkówku oraz zwiedzali archikolegiatę tumską.
Ogromnym zainteresowaniem cieszył się jarmark regionalny. Goście odwiedzali domki wystawiennicze zgromadzone wokół ratusza, w których swoje wyroby prezentowali artyści i producenci żywności z całego województwa łódzkiego. W tym roku Powiat Zgierski był godnie reprezentowany przez Gminę Zgierz. Przy stoisku wypełnionym lokalnymi przysmakami ani przez chwilę nie zabrakło zwiedzających. Częstowali się wypiekami z piekarni z Białej, specjalizującej się w produkcji oryginalnego chleba na zakwasie, i kosztowali ekologicznego miodu z wędrownej pasieki z Łagiewnik Nowych.